Oameni de seamă

Din rândul locuitorilor comunei Remeţi, în ciuda dificultăţilor, puse şi impuse, economice şi politice ale vremii, s-au evidentiat un număr de personalităţi locale şi chiar naţionale. Accesul la învăţătură, ştiinţă şi cultură, la nivelul superior al învăţământului, era îngrădit de taxele de şcolarizare mari, taxe pe care majoritatea ţăranilor nu şi le puteau permite din cauza sărăciei. Unii dintre ţărani au făcut sacrificii imense pentru a-şi trimite copiii la studii, în multe dintre cazuri, aceştia au fost nevoiţi să-şi vândă animalele sau o bucată de pământ pentru a le oferi copiilor lor un viitor mai bun.
În anul 1948 a avut loc reforma învăţământului românesc, atât de benefică pentru cei însetaţi de învăţătură. După această perioadă, iau cu asalt porţile universităţilor din ţară, zeci de tineri remeţeni, astfel că începând din perioada 1955-1960, numărul celor cu studii medii de specialitate, tehnice şi studii superioare din Remeţi este într-o continuă creştere.
 
Sofineti Vasile face parte din corpul diplomatic al României fiind ambasador în mai multe state din Orientul Mijlociu, actualmente reprezentând interesele statului român la Amann, lordania.
 
Moldovan Sorin scriitor, poet, reporter la televiziunea naţională şi la radio, la ora actuală fiind parte al corpului diplomatic românesc având funţia de Consul General al României în Ucraina.
 
Selever Toader, absolvent al Politehnicii, Facultatea-Tehnologia Constructiilor de Masini, in prezent este inginer proiectant si are mai multe inventii brevetate in S.U.A. in domeniul sau de activitate.
 
Dubovici Ivan, doctor în ştiinţele geografice, specialist în drept internaţional, este profesor la Universitatea din Lvov - Ucraina.
 
Colopelnic Vasile, profesor şi pedagog la Seminarul Teologic Greco - Catolic în S.U.A.
 
Dubovici Mihai, preot, secretar al Episcopiei Greco-Catolice Ucrainene în S.U.A.
 
Toti aceştia sunt adevăraţi "ambasadori" ai comunei noastre în lume, bucurându-se de stimă în ochii şi sufletele consătenilor lor. Din diferite colturi ale ţării, îşi aduc aminte de satul natal, Parascineti Gheorghe, profesor şi compozitor de muzică, dirijor şi fost inspector şcolar la Inspectoratul Şcolar din Maramureş; Selever Mihai, profesor de fizică, a lucrat la Institutul de Proiectări Geologice în Baia Mare; Sofineti Dorel, colonel, fost comandant al Inspectoratului de Jandarmerie Bihor, actualmente comandantul Unităţii de Jandarmerie în oraşul Tăşnad; Roman Iuliu, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, în judeţul Satu Mare, din cadrul Ministerului de Interne, fost inspector la Varna; Selever Toader, lucrează în cadrul Poliţiei municipiului Miercurea Ciuc; Macioca Ivan, preot în zona Banatului.
 
În Remeţi şi-au desfăşurat activitatea în învăţământ până la pensionare: Halas Gheorghe, Halas Violeta, Bilec Ana, Roman Ana, Brânzaniuc Mihai, Brânzaniuc Maria, Pasenciuc Vasile şi regretaţii Şteţ Toader şi Şteţ Ileana, care au reusit să alcătuiască o trupă de teatru de copii cu ajutorul căreia au pus în scenă nemumărate piese de teatru.
Din diferitele zone ale judeţului, revin la "casa părintească" ori de câte ori au ocazia, Sofineti Anton, inspector financiar; Brânzaniuc Ivan, inspector financiar, Dubovici Ivan, inginer în cadrul industriei uşoare, Sofineti Ivan, medic internist la Sighet, Neneştean Maria, profesoară de limba rusă; Macioca Mihai, profesor de limba ucraineană la Poienile de sub Munte fiind şi viceprimar al comunei în trecut; Ştet Mihaela, învăţătoare în Borşa; Sofineti Gheorghe, preot în Poienile de sub Munte; profesorul de muzică Bilaniuc Mihai; Brânzaniuc Natalia, doctor stomatolog în Sighet.
 
Astăzi trăiesc şi muncesc în Remeţi, oameni din diferite domenii de activitate şcolara, administraţiei publice, sanitară etc: Halas Cristian, doctor stomatolog; Danilici Iolanda, Sofineti Petru, Duruttya Stefan, Ilco Vasile, Macioca Anna, Macioca Natalca, Dumnici Tamara, Neneştean loan, Sofineti Maria - referent cultura, Macioca Natalia bibliotecar, Ierima Ileana, Stan Maria, Pasenciuc Maria, Şteţca Maria, Cheşa Tamara, Şteţ Mariana, Banzaniuc Serioja - directorul şcolii din Remeţi - profesori şi învăţători la şcoala din Remeţi; Pasenciuc Sorin, Sofineti Ana - asistent medical.
 
Apărători ai legii, din structurile Ministerului de Interne şi al Apărării, subofiţeri şi ofiţeri activi sau în rezervă, au fost: Sofineti Ivan, agent de poliţie în Ruscova; Iatco Mihai, agent de poliţie în Bistra, Docinet Toader, agent de poliţie în Sărăsău, Sighet etc; Polouca Victor agent de poliţie în Rozavlea; Bilaniuc Ivan agent de poliţie la Bocicoiu Mare, Dubovici Ivan, gardian la penitenciarul din Satu Mare; Bilaniuc Mihai, agent de poliţie în judeţul Satu Mare; Pasenciuc Vasile, subofiţer la unitatea de pompieri din Sighet; Dubovici Ivan, subofiţer la unitatea de pompieri din Sighet; Sofineti Mihai colonel în cadrul Ministerului Apărări în Bucureşti; Sofineti Andrei, a lucrat în cadrul Armatei în Dej; Sofineti Mihai (Olexu), colonel în cadrul Armatei; Sofineti loan, agent de poliţie; Bledea loan agent de poliţie.
 
Numărul persoanelor care meritau să fie incluşi în această lista este mult mai mare, dar noi am făcut referire la cei mai în vârsta sau care au reuşit deja să-şi clădească o carieră profesională. Cei tineri, precum Sofineti loan (Pantiscen), ofiţer în cadrul Jandarmeriei, Bledea Petru, ofiţer în cadru Jandarmeriei; Sofineti Mihai, ofiţer în cadrul Jandarmeriei; Sofineti loan, subofiţer la S.R.I; Ierima Lucian, ofiţer la S.R.I; Pop Adriana, Pasenciuc Monica, Sofineti Natalia - învăţătoare; Sofineti Andrei profesor de sport în Ucraina; Manziuc Serioja, inginer; şi mulţi alţii, nu trebuie să se simtă marginalizaţi. 
Toate aceste persoane amintite mai sus, şi-au început studiile pe băncile şcolii din Remeţi.